Artikelen

Hier vindt u artikelen die in samenwerking met en door DMS gepubliceerd zijn. Ook staan hier artikelen over de agrarische sector die interessant zijn. Onderstaande artikelen staan gesorteerd op onderwerp, binnen de onderwerpen staat de meest recente bovenaan. Klik op de titel van een artikel om er meer over te lezen.

Verandering nodig voor omslag
Kringlooplandbouw is niet mogelijk zonder vee, maar vraagt wel verandering van dier
en diervoeding. “Voor kringlooplandbouw zullen dieren meer co-producten uit de
landbouw en reststromen uit de humane voeding moeten benutten”,
aldus Martin Scholten (WUR) tijdens de Agri Duurzaamheidsdag.

Voerefficiëntie 2017 

Analyse van de voerefficiëntie cijfers van 2017. Hierbij wordt het nieuwe kengetal ruwvoerefficiëntie geïntroduceerd. 

Benut ruwvoer optimaal door voldoende kuilopslag

Meer aandacht voor de bovenste 50 cm of hoger van de ruwvoerkuilen levert geld op. Een artikel over het optimaal benutten van het dure ruwvoer van eigen land.

Grasbedrijf met slim voeren naar 24% BEX-winst

Een BEX-winst van 24 procent op een bedrijf dat vooral gras voert. En dalende voerkosten bij een stijgende melkproductie. Aart van der Ham en zijn zoon Willem in Nieuwland denken dat ze de sleutel voor een betere benutting van stikstof en fosfaat op hun bedrijf hebben gevonden. Lees hier het hele artikel..

Resulaten rantsoenefficiëntie en BEX voorspelling

Uit een eerste analyse onder werkelijk gevoerde rantsoenen van DMS studiegroep deelnemers is gebleken dat de voerefficiëntie tussen de maanden maart en september is gedaald. Verder is er een daling te zien in de kwaliteit van de melk. Deze daling wordt mede veroorzaakt door een verminderde kwaliteit gras in 2016. Daarnaast komt naar voren dat bij een lager fosfor in het rantsoen, een hogere BEX winst behaald kan worden.

Extra ton droge stof zorgt voor 23 cent lagere voerkosten

Elke extra ton droge stof per hectare laat de voerkosten dalen met 23 eurocent per 100 kg meetmelk. Dit blijkt uit onderzoek van DMS Advies naar 222 KringloopWijzer-bedrijven.

Het vizier op groeien in koeien

Wel fors groeien in aantal koeien, maar niet in oppervlakte grond. Dat is de grote lijn die naar voren komt in de vijfjarenplannen van de melkveehouders die in studieclubverband worden begeleid door adviesbureau Dirksen Management Support. Coaches hielden de soms ambitieuze ondernemers een spiegel voor: past jouw plan bij jou als persoon en heb je voldoende nagedacht over de extra arbeid en voeraankopen die groei met zich meebrengt?

Resultaten project Nutriëntenproject Veenweiden

Het weideseizoen is voor het grootste deel al weer verstreken maar het gras groeit nog ongekend hard voor de tijd van het jaar. Maar hoe kunnen we dat gras nu nog het beste benutten? Het zit nog vol (duur) eiwit, zonde om hier niets mee te doen. En hoe gaat u dat doen met die ‘snelle’ graskuil van de eerste snede?

Meten is weten en wegen is winnen

Het kunnen inschatten hoeveel kilo droge stof er op een perceel staat, is volgens Hans Dirksen van DMS hét geheim voor een goede kuil. De Topkuil-winnaars Hans Janssen en Daan Langeveldt hebben dat volgens hem goed in de vingers. Dirksen: „Een goede kuil maken hebben melkveehouders voor een groot deel zelf in de hand.”

Eigen ruwvoer scoort hoog in BEP

Bedrijven die hun eigen ruwvoer zonder veel aankoop kunnen omzetten in melk scoren gemiddeld gunstiger in BEP (Bedrijfseigen fosfaatnorm) dan bedrijven die veel voer aankopen. Dit blijkt uit een inventarisatie van 404 bedrijven in studiegroepen van Dirksen Management Support (DMS).

Eenvoudig koeien voeren

Koeien voeren moet simpeler en eenvoudiger, bepleit adviesbureau Boerenverstand. Voeradviseurs weven vaak zo’n complex verhaal rond rantsoenoptimalisatie, dat veehouders door de bomen het bos niet meer zien. Koeien voeren is echter de kerntaak van de melkveehouder, dus je moet wel snappen wat je doet, stelt Frank Verhoeven. „Kennis moet terug naar de boer, het rantsoen moet terug naar de sigarendoos.”

Eigen gras eerst

Zo veel mogelijk kwalitatief hoogwaardig ruwvoer winnen van eigen bodem. Dat is een van de speerpunten van Kringlooplandbouw. Zeker met de huidige hoge (kracht)voerprijzen verdient optimalisatie van de graswinning alle aandacht. Of, aldus John Baars van Dirksen Management Support: „Een veehouder moet eigenlijk als een akkerbouwer over zijn grasland gaan waken.”

Pas op voor hoog P gehalte graskuilen

De fosforgehalten van de graskuilen van het voorjaar 2012 zijn hoger dan in de voorgaande jaren. Zonder aanpassing van het (krachtvoer)rantsoen leidt dit tot een lagere fosforbenutting door de veestapel. Koeien & Kansen-adviseur Barend Meerkerk adviseert daarom om voor de komende stalperiode goed te letten op het fosforgehalte in de graskuil.

Meer melk met minder krachtvoer

Melkveehouders moeten zich meer focussen op het verhogen van de melkproductie uit eigen ruwvoer, dan op een zo hoog mogelijk melkproductie per koe. Voerefficiëntie zorgt voor een beter saldo tot wel 3 á 4 cent per kg melk en kan het beste via de BEX worden berekend. Dat is de overtuiging van duurzaamheidsdeskundige Frank Verhoeven van Boerenverstand en projectleider van Caring Dairy en Duurzaam Boer blijven.

Benut meer van eigen land

Veel boeren zijn gefocust op de melkproductie per koe, maar hoe zit het eigenlijk met de productie van het land? Land is de duurste productiefactor van het bedrijf. Dirksen Management Support heeft samen met Boerenverstand Consultancy en het Louis Bolk Instituut recente productiecijfers van grond van enkele bedrijven geanalyseerd. De verschillen tussen bedrijven blijken groot; veel veehouders kunnen meer uit hun grond halen.

Geïnteresseerd?

Heeft u vragen met betrekking tot onze publicaties neem dan contact met ons op. We zijn elke werkdag van 09:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar.